Algemene informatie over osteopathie


Op zoek naar de oorzaak

Chronische rugpijn, uitstralende pijn in arm of been, migraine, slechte darmwerking, buikpijn. Veel mensen leven met klachten die niet gemakkelijk te behandelen zijn. In sommige gevallen zijn er middelen waarmee de pijn kan worden bestreden, maar die de oorzaak niet wegnemen, waardoor de klacht steeds terugkomt.
In zo'n geval kunt een osteopaat raadplegen. Osteopaten zijn opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak van een klacht. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van chronische rugpijn, zou de oorzaak wel eens kunnen liggen in een vastzittend gewricht in schedel, wervelkolom of voet, waar de patiŽnt geen weet van heeft. Een osteopaat onderzoekt niet alleen de regio waarin de klacht optreedt, maar het hele lichaam en gaat daar aan werk waar hij de oorzaak aantreft. Een osteopaat opereert niet, maar maakt los wat los moet zitten en doet dit met zachte handgrepen.

De osteopaat werkt voornamelijk met zijn handen. Hij gebruikt zo min mogelijk apparatuur.
Met zijn handen kan hij het beste voelen wat hij doet.

Het lichaam is een eenheid

De Osteopathie gaat uit van de gedachte dat het menselijke lichaam een eenheid is. Dat lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden en heeft een natuurlijk vermogen srtoringen te verhelpen. Als het lichaam gezond is, gebeurt dat ook.
Is het evenwicht verstoord geraakt - bijvoorbeeld door een ongeluk, een ziekte, operatie, stress of slechte voedingsgewoonten - dan heeft het lichaam vaak hulp nodig om het evenwicht te herstellen.
Een osteopaat kan het lichaam daarbij helpen. Dat kan bij het bewegingsapparaat, dat bestaat uit gewrichten, spieren en kapsels. Maar ook bij organen en het hoofd. Want organen en schedelbotten zijn net als spieren en gewrichten altijd onderhevig aan verandering. Cellen worden afgebroken, nieuwe worden aangemaakt. Maar als in dat proces iets misgaat door het vastzitten van structuren, kunnen er klachten optreden.
Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat darmkrampjes bij baby's veroorzaakt worden doordat bij de geboorte hun schedelbasis te weinig ruimte heeft gehad in het geboortekanaal. Daardoor kan een zenuw of bloedvat in de verdrukking raken. Door het hoofdje te behandelen, verdwijnen de krampjes.
Zo kan ook een hoge bloeddruk veroorzaakt worden door een nier die onvoldoende kan bewegen. Of kunnen schouderklachten veroorzaakt worden door verkleving rond de lever. Een osteopaat is opgeleid om beenderen en organen ťťn voor ťťn weer bewegelijk te maken, zodat het lichaam als geheel weer ongehinderd en pijnvrij kan functioneren.


Een pasgeboren baby wordt voorzichtig
behandeld door de osteopaat.

Handwerk

De osteopaat is in staat om te herkennen welke organen, bindweefsels, botten, zenuwen of wervels minder bewegelijk zijn geworden. Bij een behandeling neemt de osteopaat die delen van het lichaam onderhanden, die de klacht veroorzaken, of die een ander orgaan, zenuw of wervel ertoe brengen de klacht te veroorzaken.
Bij het eerste consult wil de osteopaat weten wat de klachten nu zijn. Welke al eerder zijn geweest en welke behandelingen de patiŽnt al heeft gehad. Vervolgens onderzoekt hij het lichaam op bewegingsstoornissen. De patiŽnt ligt of zit op een behandelbank. Na het onderzoek, dat ongeveer drie kwartier duurt, vertelt de osteopaat wat zijn bevindingen zijn en welke behandeling hij nodig acht.
De osteopaat werkt voornamelijk met z'n handen, hij gebruikt zo min mogelijk apparatuur. Met zijn handen kan hij het beste voelen wat hij doet.
De osteopaat zal in een behandeling proberen de oorzaak van de klacht weg te nemen, in de verwachting dat daarmee het lichaam in staat gesteld wordt zichzelf verder te herstellen. Behandelingen volgen daarom niet kort op elkaar.


Ook migraine en whiplash zijn klachten waarover u
de osteopaat kunt raadplegen.

Oorsprong

De grondlegger van de osteopathie was Andrew Tayler Still, een Amerikaanse arts. Hij stichtte in 1892 the American School of Osteopathy en legde daarmee het fundament voor de moderne manuele geneeswijzen. In de VS is osteopathie sinds 1966 wettelijk erkend en geÔntegreerd in de reguliere medische opleiding. Ook in Engeland heeft osteopathie een lange traditie.
In Nederland is osteopathie nog jong en relatief onbekend. Toch werken in Nederland sinds 1998 afgestudeerde osteopaten. Zij volgen en vijfjarige part-time opleiding waarin artsen en fysiotherapeuten gediplomeerd osteopaat kunnen worden.
Wanneer de osteopaat en zijn/haar praktijkvoering voldoet aan de in Nederland geldende eisen, kan tot registratie in het Nederlands Register voor Osteopathie worden overgegaan.

Organisatie in Nederland

De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) behartigt sinds 1986 de belangen van de Osteopathie in Nederland. De NVO onderhoudt contact met zorgeverzekeraars en streeft naar spoedige erkenning van het vak osteopathie binnen Nederland.
Naast de NVO is er het onafhankelijke Nederlandse register voor Osteopathie (NRO) , welke toeziet op de scholing en dagelijkse werkzaamheden van de osteopaat. De leden van het Register hebben aan alle Nederlandse examenverplichtingen voldaan en hun behandelnota's worden door een groot aantal zorgverzekeraars (geheel of gedeeltelijk) vergoed.
Een commissie van advies (CVA) verzorgt o.a. de regelgeving binnen osteopatisch Nederland.

Kosten

Over de kosten en de duur van een behandeling en de vergoeding van uw zorgverzekeraar kan de osteopaat u alles vertellen. Om een afspraak met een osteopaat te maken, is geen verwijzing van een van een arts vereist. De osteopaat zoekt zo nodig contact met uw arts voor het verkrijgen van verdere informatie.

Adressen

Voor informatie en adressen van geregistreerde osteopaten in uw omgeving kunt u bellen, schrijven, faxen of e-mailen naar de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie. Voor informatie over het NVO op internet klikt u op:
NVO

NVO Secretariaat:
J. Brasserstraat 27
4333 MA Middelburg
telefoon: 0118 - 617448
telefax: 0118 - 617537
e-mail: nvo.oseto@planet.nl

Deze informatie is afkomstig van het NVO.

Informatie over de PvOL:

Voor specifieke informatie over de Praktijk voor Osteopathie Leusden klikt u op:
Praktijkinformatie PvOL