Osteopaat Job Jantzen is 'Ondernemer van de week'"Een osteopaat wil luisteren naar het lichaam"

door Jan Evert Meijer

Leusden - Ten tijde van dit interview zit Job Jantzen nog midden in de verbouwing, maar zijn verbouwing is er niet minder om. Tussen de ladders en latex-emmers steekt hij van wal.

Als sportleraar kon hij een baan krijgen in een revalidatiecentrum, waar de patiŽnten naar ziektebeelden werden ingedeeld. Jobs belangstelling lag echter meer bij de individuele mens en zijn klachten. Omdat hij z'n medische kennis te gering vond, koos hij voor een opleiding in de fysiotherapie. Dit vakgebied kijkt sterk naar het bewegingsapparaat.
De osteopathie bekijkt het lichaam als een geheel van systemen en doorloopt die systemen ťťn voor ťťn om de oorzaak van een klacht op te sporen. Dit vak gaf Job Jantzen de basis, die hij zocht om een patiŽnt goed te kunnen helpen.
voorbeelden van klachten waarmee een osteopaat uit de voeten kan zijn chronische rugpijn, soms uitstralend in arm of been, whiplash en tal van orgaanklachten waaronder een slechte darmwerking. De beruchte darmkrampjes horen daar ook bij. En wat dacht u van een muisarm en een tenniselleboog? Pijnstillers nemen vaak dat soort, vaak vage klachten niet weg.

Holistische methode

De osteopathie wil 'luisteren' naar het lichaam en daardoor als het even kan klachten voorkomen. De osteopaat gebruikt geen medische apparaten, alleen zijn handen. Hij voelt de bewegelijkheid van diverse lichaamsdelen, of juist de spanning ervan als er iets n iet in orde is. Het is een holistische methode: het lichaam wordt als een geheel van samenwerkende systemen gezien. Als het evenwicht daartussen verstoord is heeft het lichaam vaak hulp nodig bij het herstellen daarvan.
Een osteopaat steunt met zijn kennis van de gezondheid op drie pijlers. De eerste is het bottenstelsel en met name de wervelkolom. De bewegelijkheid daarvan verschaft de osteopaat veel informatie over het (niet) goed functioneren van het lichaam. De tweede is het orgaansysteem. Weer wordt de bewegelijkheid gevoeld om een indruk te krijgen van de conditie van het orgaan. De derde pijler is de ingewikkelde relatie tussen de bewegelijkheid van de schedel en die van het bekken.
Job Jantzen maakt bij zijn onderzoek ook gebruik van toegepaste kinesiologie. Om het een beetje begrijpelijk te houden volstaan we hier met de uitleg dat een klacht op drie niveaus bekeken wordt: de doorbloeding, de lymfestromen en de bezenuwing van de spieren vanuit de wervelkolom.Een osteopaat begint met een uitgebreid onderzoek en behandelt hoogstens enkele malen. Mogelijk schrijft hij de patiŽnt oefeningen voor. Of voorziet de patiŽnt van een voedingsadvies. Als de osteopaat de oorzaak van de klacht niet kan wegnemen en daardoor de klacht niet kan verhelpen, zal hij de patiŽnt terugverwijzen naar de arts.
De NVO (Nederlandse Vereniging voor Osteopathie) is de overkoepelende organisatie waarbij osteopaten zijn aangesloten. Ze streeft naar meer bekendheid van het vakgebied bij het publiek en waardering van artsen. Die verwijzen tegenwoordig vaker, al is dat niet vereist. De patiŽnt kan ook op eigen initiatief een afspraak met een osteopaat maken. Steeds meer verzekeraars vergoeden de behandeling, tot een bepaald bedrag per jaar. Men is op de goede weg; Job Jantzen heeft er een goed gevoel bij. U kunt volgens afspraak bij hem terecht in zijn nieuwe praktijk.

Praktijk voor Osteopathie Leusden
Telefoon: 033- 4337856.
Mobiel: 06-46266741
Internet: www.osteoleusden.nl